Olen avannut suomalaisten yrityspäättäjien kanssa keskusteluita Venäjän verkkokauppamarkkinasta ja todennut, että moni yritys on huomioinut Venäjän potentiaalin, mutta asiaa ei olla konkreettisesti edistetty. Syynä esim. se, ettei ole oikein tiedetty, mitä käytännössä täytyy tehdä ja kielikin on koettu vaikeaksi.
Yritykset ovat saattaneet aiemmin ottaa selvää B2B-myynnin mahdollisuuksista mutta se onkin usein paljon hankalampaa kuin B2C-myynti. Kun oman kaupan pitää Suomen puolella, niin välttyy kaikelta byrokratialta, jota kaupan avaaminen Venäjällä aiheuttaa. Sen lisäksi tuotteita eri tarvitse sertifioida tai tuotetietoja kääntää.
Miksi Venäjä?
Meillä on naapurissamme noin 145-miljoonainen kansa ja varsinkin Pietarin ja Moskovan alueilla Suomi tunnetaan hyvin. Venäläisten kulutustottumukset ovat muuttumassa yhä enenevässä määrin ns. premium-tuotteisiin ja laatubrändit ovat valtaamassa markkinoita. Venäjä on nykyaikainen, dynaaminen ja varsinkin nuorempi väestö on ajan hermolla trendeistä ja pitää ekologisia arvoja tärkeinä.Suomella on valtaisa kotikenttäetu brändien tuttuudessa, mutta tilannetta ei hyödynnetä. Myös luotettavuus on tärkeä kriteeri ostopäätöksiä tehtäessä ja suomalaisia sekä suomalaisyrityksiä pidetään pääsääntöisesti Venäjällä hyvin luotettavina.
”Suomella on valtaisa kotikenttäetu brändien tuttuudessa, mutta tilannetta ei hyödynnetä.”
Rajan sulkeutuminen on iskenyt raskaasti varsinkin kaakkois- ja itärajan yrityksiin, kun venäläiset ostosmatkailijat eivät ole päässeet rajan yli. Kuitenkin vain harva yritys on tarjonnut venäläisille kuluttajille mahdollisuutta tilata tuotteita suoraan Venäjälle. Helpoimmillaan tilauksen voi ottaa vastaan sähköpostitse, lähettää asiakkaalle lasku ja kun raha kilahtaa suoraan yrityksen tilille, voi paketin voi lähettää. Paketin lähetys Venäjälle on yhtä helppoa kuin minne tahansa EU:n ulkopuolelle. Vienti-ilmoituksen laatimista ei tarvitse pelätä ja tarvittaessa laadimme sen yrityksen puolesta.
Suomalaiset verkkokauppayritykset eivät tiedä, että yksi Venäjän Postin logistiikkakeskuksista sijaitsee Suomessa, Virolahdella. Monet kansainväliset isot verkkokauppatoimijat käyttävät Suomea kauttakulkuväylänä pakettitoimituksissaan Venäjällä. Reitti toimii hyvin ja paketit siirtyvät Virolahdelta suoraan joko Pietarin tai Moskovan lähellä oleviin logistiikkakeskuksiin ja sieltä eteenpäin kaikkialle Venäjälle.
Venäläinen kuluttaja maksaa mielellään postikulut, koska heillä on todellinen tarve tuotteille. Monesta tuotteesta on Venäjällä pulaa tai tuotteet ovat erittäin kalliita. Siksi he ostavat mielellään tavaraa ulkomailta.
Kasvava markkina
Venäjällä ostettiin viime vuonna verkkokauppaostoksia yhteensä lähes 20 miljardilla eurolla ja jopa yli 40 % venäläisten tekemistä verkkokauppaostoksista tehtiin ulkomailta. Kiina on perinteisesti hallinnut venäläistä verkkokauppamarkkinaa, mutta nyt kansainvälinen kilpajuoksu Venäjän verkkokauppamarkkinoille on alkanut ja yhä useampi kansainvälinen toimija on lähtenyt toimittamaan myös Venäjälle. Toivomme, että suomalaiset yritykset olisivat tässä markkinan uusjaossa mukana.”Toivomme, että suomalaiset yritykset olisivat tässä markkinan uusjaossa mukana.”
Näemme konkreettisesti, että Venäjän verkkokauppamarkkina on kansainvälisesti huomattu ja olemme saaneet tänäkin vuonna uusia maineikkaita ulkomaisia brändejä asiakkaiksemme. Näkisimme mielellämme enemmän myös uusia suomalaisia yrityksiä, jotka toimittavat Venäjälle. Minimissään suomalaisyritysten täytyy avata vain toimitusväylä tuotteille ja kaupankäynnin voi aloittaa. Toki, jos tekee panostuksia verkkosivuihin ja käyttää niissä edes hieman venäjän kieltä, niin sitä paremmin kaupankäynti Venäjälle onnistuu – markkinointia unohtamatta.
Me toivomme, että myös suomalaiset yritykset lähtevät myymään tuotteitaan Venäjälle enemmissä määrin. Näin luomme Suomeen lisää työpaikkoja näinä vaikeina aikoina ja pidämme huolta Oy SUOMI Ab:stä.
*lähde Datainsight 12/2019
Terhi Nykänen
Sales Manager
RusPostExpress